Almanya üniversiteleri bölümleri lisans ve yüksek lisans eğitimi bazında iki kısma ayrılmıştır. Akademik araştırmalar ve pratik uygulama olarak iki model şeklinde özetleyebileceğimiz lisans eğitimi düzeyinde farklı tarzda eğitimler verilmektedir. Bu eğitimler normal üniversitelerde daha çok akademik araştırmalara dayalı teorik olarak verilmektedir. Almanya’da Fach hochschule olarak isimlendirilen yüksek okullarda ise, teorikten daha fazlası işlenerek öğrencilere pratiğe yönelik eğitimler verilmektedir.
Üniversitelerde öğrenim dili ağırlıklı olarak Almancadır. Almanya’da eğitim dili Almanca olduğu için, üniversitelerde öğrenim görebilmek için, seviye tespit sınavı uygulanarak öğrencilerin Almanca seviyesi belirlenmektedir. Yaklaşık 8 ay süren süreç sonunda öğrencilerin DSH sınavına girmeleri gerekmektedir. Bu sınav, iyi ve disiplinli bir şekilde çalışılması gereken bir sınavdır. Bu sınava girip, başarılı sonuç alanlar, üniversitelere giriş imkanı yakalamaktadırlar. Ayrıca Test DAF sınavı sonucu ile de üniversitelere giriş mümkündür. Bu sınavların seviyesi Almanca ’da C1 seviyesine denk gelmektedir.
Öğrencilerin Almanca seviyesinin A1-A2 seviyesinde olması, yani temel seviyede olması, üniversitelerinin hazırlık sınıflarına giriş yapabilmek için gereklidir. Böylelikle öğrenciler Almanca temel seviye bilgisine sahip olduğunu göstermektedirler.
Ancak bilinmelidir ki, Almanya’daki tüm üniversiteler Almanca bilgisi aramamaktalar. Her üniversitenin farklı uygulamaları olabilmekte, bazı üniversiteler hiç Almanca bilmeyen öğrencileri Almanca hazırlık şartıyla kabul edebilmektedirler.
Bütün bu imkanların yanı sıra, ülkemizde bulunan Alman veya Avusturya liselerinden mezun olan öğrenciler, Almanca dil sınavına tabii tutulmazlar. Bu okullardan mezun olanlar Almanya üniversitelerine direkt başvurabilmektedirler.
Avrupa Birliğinin kurucu ülkesi olan Almanya’da, örgün üniversitelerin sayısı uygulamalı okullar ve özel üniversiteler dahil olduğunda, toplam 445 adettir. Ve bu üniversitelerin önemli bir kısmı Dünya sıralamasında en iyi 500 üniversite listesinde her yıl gösterilmektedirler.
Almanya üniversiteleri, 2,7 milyon öğrenciye ev sahipliği yapmaktadır. Bu öğrencilerin %20 si uluslararası statüdeki yabancı öğrencilerdir. Üniversiteler lisans ve master düzeyinde Almanca olarak eğitim verirler. Son yıllarda özellikle İngilizce eğitim veren Almanya üniversitelerindeki programlar sayısında da artış olmuştur.
Almanya’da en iyi üniversiteler
1- Münih Teknik Üniversitesi
51.000 öğrenciye akademik programlarını sunan Münih teknik üniversitesi, Almanya’daki en iyi teknik üniversite olarak gösterilmektedir. Üniversitenin bulunduğu Münih şehri 1.5 milyona yaklaşan nüfusu ile Almanya’nın önemli sanayi kentlerinden birisi olarak gösterilen metropol şehir olarak bilinmektedir.
Münih Teknik Üniversitesi, 2024 verilerine göre Dünyanın en iyi üniversiteleri listesinde 28.sırada yer almaktadır.
2- Münih Lüdwig Maximilian Üniversitesi
545 yıllık bir geçmişe sahip olan Ludwig Maximilian üniversitesi, Bavyera eyaletinin başkenti Münih’de yer almaktadır. 150 farklı akademik programı ile öğrenim hizmeti veren üniversite, bugüne kadar bilimsel alanda yaptığı çalışmalar ile 34 Nobel ödülü kazanmıştır. Almanya’daki üniversiteler arasında kalburüstü bir prestije sahiptir. 2024 verilerine göre Dünyanın en iyi üniversiteleri listesinde 59.sırada yer almaktadır.
3- Heidelberg Üniversitesi
1386 yılında kurulan Heidelberg Ruprechts Karl Üniversitesi, Heidelberg şehrinde yer almaktadır. 630 yıllık tecrübeye sahip olan Heidelberg, Almanya üniversiteleri içerisinde en eski üniversite olarak gösterilmesinin yanı sıra;
Almanya’nın en iyi üniversiteler arasında yer almaktadır. Heidelberg, Dünyanın en iyi üniversiteleri listesinde 82.sırada yer almaktadır.
4- Berlin Frei Üniversitesi
37.000 öğrencisi ile ve yüzlerce akademik programı ile öğrenim hizmeti veren üniversite Almanya’nın en iyi üniversiteleri arasında yer almaktadır. Berlin Özgür üniversitesi Dünyanın en iyi üniversiteleri listesinde 97.sırada yer almaktadır.
5- Tübingen Üniversitesi
Baden-Württemberg eyaletinde yer alan üniversite, 530 yıllık oldukça köklü bir geçmişe ve tecrübeye sahiptir. Yarım asırdan fazla tecrübesi ve birikimini akademik programlarına yansıtan üniversite, yaklaşık 30.000 öğrenciye öğrenim hizmeti sunmaktadır. Tübingen Üniversitesi, Dünyanın en iyi üniversiteleri listesinde 144. sırada yer almaktadır.
Almanya’daki Üniversiteler Sıralaması
Dünya’nın en iyi üniversiteleri sıralamasına göre sırasıyla üniversitelere göz attığımızda ;
6- Berlin Humboldt Üniversitesi
11 fakültesi ve 200 yıllık geçmişiyle modern bir görünüme sahip olan üniversite, toplamda 31.000 öğrenciye hizmet vermektedir. Dünyanın en iyi üniversiteleri listesinde 149. sıradadır.
7- Bonn Üniversitesi
Almanya’nın eski başkenti olan Bonn şehrindeki üniversitede 30.000 öğrenci öğrenim görmektedir. Almanya’nın Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinde bulunan üniversite 1818’de kurulmuştur. Dünyanın en iyi üniversiteleri listesinde 152. sırada yer almaktadır.
8- Freiburg Üniversitesi
520 yıllık bir geçmişe sahip olan Freiburg üniversitesi, Baden Württemberg eyaletinde yer almaktadır. Üniversite, İsviçre ve Fransa ve Almanya sınırlarının ortak noktada kesiştiği coğrafyada yer almaktadır. Dünyanın en iyi üniversiteleri listesinde 162. sıradadır.
110 yıllık bir geçmişe sahip olan Hamburg üniversitesi, isminin yer aldığı Hamburg eyaletinde bulunur. Üniversite, Almanya’nın kuzey coğrafyasında yer almaktadır. Hamburg Üniversitesi, Dünyanın en iyi üniversiteleri listesinde 170. sıradadır.
10- Göttingen Üniversitesi
300 yıllık geçmişiyle ve akademik başarılarıyla tanınan üniversite, şehir özdeşleşmiş olup, Dünyanın en iyi üniversiteleri listesinde 177. sıradadır.
11- Goethe Frankfurt Üniversitesi
Hessen eyaletinin başkenti, Frankfurt eyaletinde bulunan Goethe Üniversitesi, Almanya’daki üniversiteler arasında en fazla sözel alanda program sunan üniversitelerden birisidir. 170 farklı alanda akademik programlar sunan üniversite, 45.000 öğrenciye öğrenim hizmeti vermektedir. Üniversite dünyanın en iyi üniversiteleri listesinde 182. sıradadır.
12- Köln Üniversitesi
1919 yılında kurulmuş olan okul, Nordrhein-Westfalen eyaletinin en büyük üniversitesi olarak gösterilmektedir. 53.000 öğrenciye lisans, master ve doktora programları sunan üniversite, 6700 çalışana sahiptir. Köln üniversitesi, dünyanın en iyi üniversiteleri sıralamasında 189.sıradadır.
13- Friedrich Alexander Erlangen Nürnberg Üniversitesi
Kuruluşu 1742 yılına dayanan üniversite yaklaşık 300 yıllık köklü geçmişe sahiptir. Bavyera eyaletinin en iyi üniversiteleri arasında gösterilmektedir. 40.000 öğrencisi ve 6300 çalışanı ile hizmet veren üniversite, birbirine komşu şehir olan iki ayrı yerleşim bölgesinde öğrenim sunmaktadır. Özellikle Hukuk ve Ekonomi fakültesi ile ön plana çıkan üniversitenin Tıp fakültesi de rağbet görmektedir.
Almanya Devlet Üniversiteleri
Almanya’da lisans öğretim süresi sadece 3 yıldır ( 6 sömestr ). Bazı akademik programlarda ise bölümler 3.5 yıl ( 7 sömestr ) sürmektedir.
Almanya’da üniversiteler bünyesinde hemen hemen her akademik branşta ingilizce bachelor, master ve doktora imkanları vardır.
Almanya üniversiteleri, Dünya’daki en iyi 500 üniversite listesindeki akademik alanların tümünde yer alırlar. Berlin üniversiteleri, Münih üniversiteleri ve Heidelberg üniversitesi gibi prestijli üniversiteler, her yıl dünyadaki en iyi 100 üniversite listesinde yer almaktadırlar.
Almanya üniversiteleri bünyesinde öğrenim gören öğrenciler, istedikleri takdirde ikinci yabancı dili üniversitelerinde sunulan dil kurslarına katılarak, düşük miktarlar karşılığında öğrenebilmektedirler.
Almanya üniversiteleri özellikle mühendislik ve teknik alanda öğrenim gören öğrencilerine kaliteli ve prestijli firmalarda staj ve iş imkanları sağlamaktadırlar.
Almanya üniversitelerinin kütüphaneleri çok gelişmiş olup, bazı üniversitelerin kütüphaneleri 24 saat, bazı üniversitelerin ise 01: 00 ‘a kadar açıktır. Kütüphane açılış ve kapanış saatleri üniversiteden üniversiteye değişiklik göstermektedir.
Almanya’da master veya doktora yapmak için, Türkiye‘deki gibi ALES, ve e-YDS gibi ekstra yüksek öğretim sınavlarına ihtiyaç duyulmaz. Almanya’da doktora yapmanın bir çok avantajı vardır ki bunlar; doktora programlarının ücretsiz olması, Türkiye’de ve Avrupa’da, üniversitelerin denkliğinin olması ve doktora süresinin sadece 3 yıl olmasıdır.
Almanya’daki üniversiteler öğrencilerine, yılın belirli tatil günlerinde, sembolik olarak nitelendirilebilecek ücretler karşılığında, Avrupa’da öğrenci gruplarıyla seyahat imkanı sunmaktadırlar.
Türkiye’de açık öğretim veya meslek yüksek okulundan mezunsanız, dikey geçiş sınavı gibi bir sınav engeline takılmadan Almanya’da üniversite öğrenimi görebilirsiniz. Almanya’da lisans tamamlama olarak nitelendirilen bu sistem sayesinde intibak programına tabi olmaksızın, lisans eğitiminizi tamamlayabilirsiniz.
Alman üniversiteleri, kendi akademik çalışmalarına göre ön plana çıkarlar. Örneğin RWTH Aachen üniversitesi teknik alanlarda ön plana çıkmıştır. Heidelberg üniversitesi, Siegen üniversitesi ve Geothe Frankfurt üniversitesi ise Sosyal bilimlerde ön plana çıkmışlardır. Almanya’daki üniversiteler, bazı master programlarında da spesifik konularda kendi programlarını açarak, öğrenim hizmeti vermektedirler.
Almanya’da Yaşam Giderleri
Almanya’da eğitim sistemi içerisinde kimi eyaletlerde üniversite harçları ücretsiz olmakla birlikte kimi üniversitelerde sömestr harçları ortalama 400 – 500 Euro civarındadır.
Almanya’da eğitim süresince resmi olarak üniversite öğrencilerinin haftada 20 saat çalışma olanakları vardır. Öğrenciler haftada 20 saat çalışarak, öğretim masraflarını çıkarabilirler. Böylelikle ailelerine yük olmadan üniversiteler de lisans ve yüksek lisans öğrenimlerini tamamlayabilirler.
Sömestr harçları, sadece lisans ve yüksek lisans programları için geçerlidir. Yani Almanya üniversiteleri tarafından sunulan Doktora programları, öğrencilere ücretsiz olarak sunulmaktadır. Hatta öğrenci istediği takdirde Almanya’da üniversitede doktora çalışmasını sürdürürken, aynı zamanda birtakım burs imkanlarından rahatlıkla faydalanabilir. Bu burs Alman hükumeti tarafından ve özel kuruluşlardan sağlanabileceği gibi, üniversite tarafından da sağlanabilmektedir.
Almanya üniversiteleri öğrenim kalitesi gibi eğitim maliyetleri açısından da oldukça avantajlı konumdadırlar. Almanya’da üniversite eğitimi almak isteyen bir öğrenci, birçok Avrupa ülkesi ve ABD’ye nazaran, çok daha düşük ücretle bu eğitimlerini tamamlayabilmektedir. Avrupa’nın diğer ülkelerinde öğrencilerin aylık masraflar hayli yüksek seviyelerdedir. Almanya’da ise aylık 500-700 Euro arasında tutarlarla konaklama, günlük ihtiyaçlar, sağlık sigortası gibi masraflar karşılanabilmektedir.
Bazı üniversitelerde ise düşük miktarlarda dönemlik harçlar alınabilmektedir. Ancak harç alınan üniversitelerde dahi alınan harç miktarları ülkemizdeki vakıf üniversitelerinden ve ABD’deki ve Avrupa’daki üniversitelerden çok daha düşük miktarlardadır.
Genel itibariyle bakıldığında harç ücretleri eyaletlere göre değişiklik göstermekle birlikte, yıllık 500 ila 700 Euro arasındadır. Örneğin 2017 itibariyle Berlin Teknik Ünversitesi bir sömestr ücreti 306 Eurodur.
Almanya üniversite seçeneğinden faydalanan öğrenciler, öğrenimleri boyunca, üniversiteleri hangi eyalette olursa olsun, bulundukları eyaletteki toplu taşıma araçlarından ücretsiz yararlanabilmektedir. Tren, otobüs, metro, tramvay taşıtları bu uygulamaya dahildir.
Almanya üniversiteleri bünyesinde öğrenim gören öğrenciler, istedikleri takdirde çift ana dal yapabilirler, bunun için ekstra bir ücret ödemelerine gerek yoktur.
Almanya’da yüksek öğrenim gören öğrencilere her branştan spor ve antrenman imkanları, sosyal ve kültürel aktiviteler ücretsiz sunulmaktadır. Böylelikle Almanya’da yaşam giderleri hususunda öğrenciler sıkıntı çekmezler.
Almanya Üniversiteleri Bölümleri
Almanya’daki üniversiteler ve bölümleri hakkında tüm bilgiler için bizlere ulaşabilirsiniz. Almanya’daki en prestijli üniversiteler için başvurularınızı yüzlerce referansımızla gerçekleştirmekteyiz.
Öğrenciler, Almanya üniversiteleri bölümleri bünyesinde öğrenim görürlerken, aynı zamanda üniversitelerindeki bir çok aktiviteden de ücretsiz yararlanabilmektedirler.
Almanya’da üniversite kütüphaneleri oldukça gelişmiş olup, her alanda geniş araştırmalar yapma imkanları ücretsiz sunulmaktadır. Ayrıca, Leipzig, Berlin, Münih, Frankfurt gibi Dünya’nın sayılı kütüphanelerinde uluslararası her dilde baskıları bulunan milyonlarca güncel akademik yayınlar ve kitaplar mevcuttur. Ve dergiler, gazete arşivleri, bilimsel makaleler, yayınlanmış akademik tezler bulunmaktadır. Her konuda yararlanılabilir, geniş akademik kaynakları tarama imkanı sadece sembolik fiyatlar karşılığında yıllık sunulmaktadır.
Türkiye’de lisans programından ÖSYM ile yerleştirme kabulü aldıysanız veya açık öğretim fakültesinden 2 yıl eğitiminizi başarıyla tamamladıysanız, bölümlere başvurularınızı gerçekleştiriyoruz.
Sizler de Almanya üniversiteleri bölümleri ve puanları için tercih yapmak isterseniz, bizlere ulaşabilirsiniz. Uzman danışmanlarımız ve 15 yıllık tecrübemiz ile sizlere yardımcı olmaktayız. Yüzlerce öğrenci referansımızla hizmet vermekteyiz.
Öte yandan, hatırlatmak isteriz ki ; Almanya üniversiteleri bölümleri tercih edilirken, yazacağınız motivasyon mektubu da yerleşiminiz için önemlidir.
Almanya üniversiteleri bölümleri başvurunuz için sizden kendi öz geçmişinizi anlatan bir motivasyon mektubu yazmanızı isteyeceklerdir. Bu yüzden, daha önce Almanya’da üniversiteye yerleştirdiğimiz öğrencilerimizden birisinin örnek bir motivasyon mektubunu sizlerle paylaşmak istiyoruz.
Almanya Motivasyon Mektubu Örneği
Merhaba, benim ismim İsmail Öztürk, 1997 yılında Türkiye’de Denizli şehrinde doğdum. Almanya üniversiteleri bölümlerini araştırmam sonucu bu mektubu size yazıyorum. İlkokul ve ortaokul eğitimimi Denizli’de aldım. Sonrasında isede, Denizli Anadolu lisesine başladım. 17.06.2016 tarihinde liseyi pekiyi (91) notuyla bitirdim. Denizli Pamukkale Üniversitesinde, Makine mühendisliği bölümünü kazandım.
Kendimden bahsedecek olursam yaratıcılığı, bilimi ve araştırmayı seven birisiyim. Lisede okurken 11.sınıfta okulumuzda düzenlenen bilim fuarında 3 farklı bilim projesi hazırladım. Bu projelerde birinci seçildim. Küçük yaşlarda İngilizce ve Almanca öğrenmeye başladığım için akıcı bir şekilde İngilizce ve Almancayı konuşabiliyorum. Boş zamanlarımda hobilerim olarak dans etmeyi, müzik dinlemeyi, resim yapmayı, eşyaları tamir etmeyi severim.
Makine mühendisliği bölümünü seçmekteki temel amacım, makineleri ve yeni şeyler oluşturmayı sevmem. Ama asıl neden, insanlığa ve bilime yardımcı olup katkıda bulunma isteğim. Ayrıca, Fiziğe, Matematiğe olan ilgim seçim yapmamda yardımcı oldu. Lise öğrenimim sürecinde, sayısal ve Fen Bilimleri alanındaki başarılarım sonucunda, ÖSYM sınavından iyi sonuç aldım.
Lise son sınıfta Almanya üniversiteleri hakkında araştırma yaptım ve öğretmenlerimden bilgiler edindim. Bu bağlamda ilk kez Almanya’da okumak isteğim bu dönemde başladı. Çünkü fark ettim ki, Almanya’daki üniversitelerin sayısal alanlardaki başarıları oldukça yüksek ve dünya çapında tanınmakta.
Almanya’da okumaya karar vermemdeki bir başka neden ise, dünyadaki makine mühendisliğinin ve otomotiv sektörünün en gelişmiş olduğu ülkelerden birisi olmasıydı. Ayrıca dünyadaki en iyi araba ve makine markalarının olduğu ülkede eğitim alıp daha büyük başarılar elde edeceğime inanmamdır.
Almanya üniversitelerinin öğrencilere sunduğu eğitim olanaklarının gelişmiş olması benim tercihimde büyük bir artıdır. Benim için önemli olan nokta, sevdiğim alanda çalışarak insanlara yardımcı olmaktır. Hedefimi, daha iyi eğitim alternatifi seçeneğiyle başarabileceğimi düşünüyorum.
Almanya üniversiteleri için gerekli olan ihtiva-ya ve donanıma, bugüne kadar kazandığım edinimlerle sahip oluğumu düşünüyorum. Bu sebepleri hususiyetle göz önüne alarak, üniversitenizin Makine Mühendisliği bölümüne başvurmak istiyorum.
İlginiz için, şimdiden teşekkür ediyorum.
Almanya üniversiteleri listesi
Eğer Almanya üniversiteleri bölümlerinde öğrenim görmek istiyorsanız, iletişim formumuzu doldurarak, danışmanlarımızla iletişime geçebilirsiniz.